sobota, 6 października 2007

Przepis Norki na pierniczki

Odpowiadając na zapotrzebowanie przytaczam poniżej przepis na pierniczki, przepis autorstwa Norki (został zamieszczony na forum kaan).
Pierniczki świąteczne, dojrzewające Norki z Kaan

Polecam super pierniczki. Wypiekam je co roku od 19 lat, a wcześniej robiła to moja mama i babcia. Ciasto najlepiej przygotować w listopadzie i odstawić na ok. 2 tygodnie w chłodne miejsce.
Chłodne miejsce to z powodzeniem może być balkon, piwnica albo garaż. Dwa tygodnie albo parę dni, aby dojrzałe. Moja koleżanka zarobiła ciasto i wypiekała w tym samym dniu i też były dobre. Ja czekam 2 tygodnie.
  
1 kg mąki
2 szklanki cukru
1 sztuczny miód - 1 sztuczny miód tj. ok. 250g, obecnie kupuję w takich małych słoiczkach.
1 kostka margaryny
4 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kawy mielonej
1 łyżeczka kakao i paczka przyprawy korzennej do pierników

Miód i cukier zagotować z margaryną i przyprawami.
Wlać na mąkę po przestygnięciu dodać jajka i sodę wymieszaną w 2 łyżkach letniej wody.
Wygniatać aż będzie jednolite i elastyczne.
Po upieczeniu polukrować i przyozdobić bakaliami i dobrze schować. Powodzenia!!!

P.S. Najlepiej wszystkie składniki od razu potroić, bo inaczej rodzinka marudzi że mało.

To najmniej stresujące ciasto świata - zagniatasz, pieczesz i jesz kiedy chcesz !
Dodam tylko że piekę tacę pierników 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. średnio grubo wywałkowane.
Jakoś etyka nie pozwala mi używać sztucznego miodu, dlatego staję na głowie żeby zawsze używać prawdziwego. I jeszcze jedno: przy pierwszym pieczeniu miałam obiekcje co do dodawania kawy. Okazuje się że w całym cieście zmielona kawa bardzo ładnie się rozprowadza i wcale nie czuć jej podczas jedzenia między zębami

SMACZNEGO !!!!

7 komentarzy:

  1. Dziękuję ślicznie! I w sam raz na czasie bo do świąt wcale nie tak daleko. Zrobię
    --------------
    http://pergamano.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Aneczko, skuszę się na te pierniczki :) dziękuję za przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mama nadzieję że przypadną Wam do gustu :) SMACZNEGO !

    OdpowiedzUsuń
  4. ja przez kilka lat praktykowałam ten przepis.... wychodzi zawsze a pierniczki są pycha .... nawet robie eksperyment, mam prawie dwuletnią minipartię pierniczkęczków. Czekam aż się zepsują, ale to chyba nigdy nie nastąpi.. Trzymam je w puczeczce ale ona ciągle są tak samo dobre... NIesamowite

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za kilka słów :)